Aktualności

Uprawa jadalnych kwiatów

10-11-2017
Jak uprawiać jadalne kwiaty ?
Krok po kroku jak...

Jadalne kwiaty to dla wielu osób zupełna nowość, pomimo tego że od wieków spożywa się je na różny sposób. Istnieje sporo gatunków jadalnych kwiatów, które wzbogacają potrawy o intensywny aromat i wyjątkowy smak. Kwiaty jako składnik herbat mają wiele właściwości leczniczych i działanie podobne do prebiotyków. Uprawa w tunelu foliowym pozwala na cieszenie się feerią barw i aromatem nie tylko jako elementem kompozycji w domu, ale również jako częścią codziennej diety.

Choć tunel foliowy wielu osobom kojarzy się z warzywami lub sadami owocowymi, to stosując metodę uprawy współrzędnej, można w łatwy sposób uprawiać w nim także kwiaty. Taki wyrafinowany dodatek nadaje sałatkom wyjątkowej oprawy i nadzwyczajnego smaku. Przy okazji prowadzeniu plonu głównego, dbanie o kwiatostany przyniesie sporo korzyści.

W tej części poradnika o uprawach pod osłonami opiszemy, w jaki sposób optymalnie wykorzystać powierzchnię uprawową w namiocie ogrodniczym. Wyjaśnimy, jak, kiedy oraz w jakich warunkach prowadzi się plantacje jadalnych kwiatów. Przedstawimy zalety kwiatów oraz przepisy na ich zastosowanie.

Jadalne kwiaty w cieplarni

Wiele roślin użytkowych stało się widocznymi elementami dekoracji oraz ozdób, jednak niegdyś trafiały wyłącznie na talerze. Na etapie planowania oraz tworzenia areału uprawowego, warto zapoznać się z kwiatami o jadalnych częściach (nadziemnych i podziemnych), gdyż w ten sposób będzie można je zastosować w kuchni. Odpowiednio dobierając rośliny, można je przekształcać w napary i herbatki ziołowe, które będą znacznie lepsze niż te kupione w sklepie.

Warto spróbować, gdyż nie jest to wymagająca ani trudna w prowadzeniu uprawa, a dodanie do uprawy jadalnych kwiatów tylko urozmaici rabaty. Wiele osób po pierwszych próbach zaczyna coraz śmielej eksperymentować z tego typu roślinami. Nic więc dziwnego, że czasem kwiaty stają się stałym elementem tunelu.

Wprowadzenie do namiotu foliowego niektórych jadalnych kwiatów pozytywnie wpływa na pozostałe uprawy. Na przykład aksamitki mają właściwości nicieniobójcze. Nasturcja łączona z wysokimi roślinami (niskie może zagłuszyć) odciąga od roślin kapustnych mszyce, zwabiając je do siebie. Natomiast ogórecznik przyciąga owady zapylające, a sadząc go w towarzystwie bobu zmniejsza szansę na zaatakowanie go przez larwy pożerające liście. Oczywiście wspomniane kwiaty znajdują również zastosowanie zarówno w kosmetyce jak i aromaterapii i kuchni.

Jak i jakie kwiaty jadalne uprawiać?

 

  • Nagietek – prosta w uprawie roślina z rodziny astrowatych. Charakteryzujący się żółtymi kwiatami nagietek rośnie na każdym typie gleby, a swój potencjał pokazuje na stanowiskach nasłonecznionych. Często sadzi się go pod osłonami, aby zmniejszyć szanse na porażenie przez mączlika szklarniowego. Dodawana do ryb i pasztetów nadaje im pieprznego i pikantnego posmaku.
  • Nasturcja – to jedna z bardzo często występujących w ogrodach roślin. Pochodzące z cieplejszego klimatu nasturcje potrzebują do poprawnego wzrostu stanowiska nasłonecznionego. Należy chronić je przed mrozem, gdyż są podatne na nagłe wahania temperatur. W walce z mszycami są bardziej skuteczne niż niejeden preparat chemiczny. Jako dodatek do sałatek mogą zastąpić o wiele droższe karczochy i kapary, do których są podobne smakiem.
  • Aksamitka – ta roślina jednoroczna jest bardzo łatwa w uprawie. Karbowane, o żółtym odcieniu przechodzącym w pomarańcz kwiaty są piękne zwłaszcza latem. Dodatkowo kiedy staną się jedną z roślin uprawianych w namiocie ogrodniczym, będą likwidować nicienie, chroniąc główny plon przed mszycami i wełnowcami. W kuchni aksamitkę używa się jako przyprawę do sałatek, zup, sosów oraz jako barwnik spożywczy.
  • Ogórecznik – dwuletnia roślina o bardzo atrakcyjnym wyglądzie. Jej niebieskie kwiaty przywodzące na myśl kolor nieba często używane są do aranżacji ogrodu. Co ciekawe, nazwa wywodzi się od tego, że kwiat pachnie i smakuje jak ogórki. Używany w ziołolecznictwie ma działanie przeciwzapalne, natomiast w potrawach stanowi częsty składnik diety bezsolnej. Dodaje się go do baraniny (aby zatuszować zapach), mięs mielonych oraz serów. Sadzony w towarzystwie truskawek przyczynia się do ich lepszej wegetacji.
  • Bratek – uniwersalna roślina, która radzi sobie w prawie każdych warunkach. Cukiernicy kandyzują kwiaty, dodając je później do ciast. Mogą posłużyć również jako element dekoracji na kremach i ciasteczkach. Co ciekawe, bratek ma posmak sałaty, dlatego idealnie nadaje się do dań związanych z tym warzywem.
  • Chaber bławatek – dawniej, a nawet jeszcze obecnie, jest używany jako roślina barwierska. Chaber jest naturalnym niebieskim barwnikiem. Choć wygląda na kruchy kwiat, jest bardzo wytrzymałym plonem. Mimo że nie pachnie, oprócz atrakcyjnego wyglądu charakteryzuje się słodko-pikantnym smakiem. Jako przyprawę i dekorację używa się go w naleśnikach i daniach z makaronu.
  • Fuksja – ma znacznie wyższe wymagania niż poprzednie rośliny, jednak przy odpowiedniej pielęgnacji uprawa nie powinna być zbyt trudna. Pełne wdzięku i kolorów kwiaty finezyjnie wyglądają w sałatkach, galaretkach i jako element dekoracyjny przyciągający wzrok.
  • Gardenia jaśminowata – trudna w prowadzeniu roślina, dlatego tak pożądana przez wielu ogrodników. Intensywnie pachnące kwiaty przypominają róże. Aby roślina zakwitła, należy wytworzyć szczególne warunki pod osłoną. Wymaga słonecznego stanowiska, oświetlonego przez większą część dnia. Jednak nie mogą to być bezpośrednie promienie słoneczne, gdyż liście mogą zostać poparzone. Aby uniknąć uszkodzenia rośliny, używa się folii dyfuzyjnej z filtrem. Kwiaty są idealnym składnikiem nadającym aromatu konfiturom i dżemom.
  • Goździki – zajmują niewiele miejsca, mają niewielkie wymagania glebowe, a ich dodatkową zaletą jest to, że można je stosować na wiele sposobów. W kuchni często pojawiają w przepisach jako przyprawy nadające daniom wyrazistego korzennego smaku.
  • Kocimiętka – bardzo popularna roślina, która ma zastosowanie wspomagające uprawy. W kuchni zaostrza smak potraw, natomiast w ziołolecznictwie używa się jej na wszelkie dolegliwości żołądkowe. Swoim zapachem odstrasza szkodniki (myszy, szczury), a także komary i karaluchy. Jako bylina nie wymaga prawie żadnej pielęgnacji.

Kwiaty które są trujące – nie należy ich jeść!

Kwiaty, które mają być zdatne do spożycia, nie należy pryskać żadnymi środkami ochrony roślin. Osoby cierpiące na alergię lub astmę powinny zachować ostrożność podczas jedzenia kwiatów. Nim zaczniemy kosztować jakikolwiek kwiat, należy wpierw go rozpoznać. Całkiem spora gama roślin może bowiem być szkodliwa dla zdrowia. Do trujących kwiatów zalicza się hortensje, chryzantemy, azalie, tojad, bieluń, mak polny i wiele innych. Dlatego warto jeść gatunki, które sami zasadziliśmy, i mamy pewność, że są jadalne.