Biuro prasowe

W tej części naszego serwisu zamieszczamy przygotowane przez nas materiały prasowe, które zostały opublikowane w mediach. Życzymy przyjemnej lektury.

Warzywa? Nie, dziękuję!

Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw?

Mają niemal same zalety. Zawierają dużo witamin, soli mineralnych i błonnika. Są zdrowe i nietuczące. Mimo to z badań przeprowadzonych przez ekspertów Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku wynika, że blisko 40 proc. dzieci je ich zbyt mało. Natomiast swoją dietę opiera na mięsie, kalorycznych przekąskach i potężnych ilościach słodyczy. Rodzice szukają pomocy u znajomych,  dietetyków albo w Internecie.  Jak zmienić nawyki żywieniowe najmłodszych?
 
dziennik.pl


Pełną wersję artykułu "Warzywa Nie, dziękuję" można pobrać poniżej. Zachęcamy do zapoznania się z publikacją.

Odkrywamy tajemnicę kolorów owoców i warzyw

Krótki przewodnik dla każdego

Bogactwo witamin i unikalna paleta barw. Apetycznie podane na talerzu kolorowe produkty to nie tylko kwestia estetyki. Okazuje się, że w zależności od kolorów, naturalne przekąski zawierają odmienne składniki odżywcze, co w konsekwencji przekłada się na różne role, jakie mają do spełnienia w naszym organizmie. Co zdradzają kolory?
 


Pełną wersję artykułu "Odkrywamy tajemnice kolorów owoców i warzyw" można pobrać poniżej. Zachęcamy do zapoznania się z publikacją.

Kolorowo i w różnych smakach

Trzy proste przepisy na paprykę, z których skorzystasz także zimą

 

Czerwona, zielona, żółta, na ostro lub na słodko – popularna w polskiej kuchni papryka jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Odkryte przez Krzysztofa Kolumba warzywo sprawdza się w różnych odsłonach. Co więcej, jako jedno z niewielu, nie traci swoich cennych właściwości po przetworzeniu. To doskonały powód, aby na chłodniejsze miesiące przygotować pyszne zapasy.


Pełną wersję artykułu "Kolorowo i w różnych smakach" można pobrać poniżej. Zachęcamy do zapoznania się z publikacją.

Kupuj zdrowo i madrze

Miniprzewodnik dla każdego

Codziennym zakupom zazwyczaj towarzyszy pośpiech i zniecierpliwienie. Ze sklepowych półek wybieramy sprawdzone produkty. Po niektóre sięgamy z polecenia, po inne pod wpływem chwilowego impulsu. Sporadycznie czytamy etykiety, ale tajemnicze skróty na opakowaniach niewiele mówią. To, jaka żywność trafia do koszyka w dłuższej perspektywie przekłada się na naszą kondycję i zdrowie. Warto, aby te z pozoru błahe wybory nie były przypadkowe.
 


Pełną wersję artykułu "Kupuj zdrowo i mądrze" można pobrać poniżej. Zachęcamy do zapoznania się z publikacją.

Miniporadnik upraw warzyw i owoców w tunelu foliowym

 

Miniporadnik uprawy w tunelu foliowym



Nic tak nie smakuje jak świeżo zerwany pomidor, soczysta papryka czy chrupiący ogórek. Warzywa z własnego ogródka to nie tylko wyjątkowy smak, ale pewność, że sięgamy po sprawdzone produkty. Jednak w naszym klimacie, aby dłużej cieszyć się własnymi jarzynami, musimy stworzyć im odpowiednie warunki. Może to zrobić każdy, a na pielęgnację wystarczy poświęcić jedną godzinę dziennie. Przedstawiamy krok po kroku, jak rozpocząć uprawę pod osłoną, na co zwrócić uwagę i jakich zasad przestrzegać.
 

 


Pełną wersję artykułu "Zdrowie z własnego ogródka" można pobrać poniżej. Zachęcamy do zapoznania się z publikacją.

Jesienne porządki w ogrodzie

Jak przygotować się do zimy?

 

W tym roku zagościła złota polska jesień w klasycznym wydaniu. Aura sprzyja długim spacerom i weekendowym wyjazdom. Jednak dla posiadaczy ogrodów to ostatni moment, aby należycie przygotować się do zimowej pogody. Jak uchronić zieleń przed mroźnymi temperaturami?

 

Pełną wersję artykułu "Jesienne porządki w ogrodzie" można pobrać poniżej. Zachęcamy do zapoznania się z publikacją.

Kiszonki nie tylko w tradycyjnym wydaniu

Zdrowie zamknięte w słoiku

Skandynawowie rozkoszują się smakiem kiszonych ryb – pstrągów albo śledzi. W Maroku jada się tak przyrządzone cytryny. Z kolei Portugalczycy uwielbiają zagryzać kiszone nasiona łubinu. Przetwarzanie produktów to jeden z najstarszych sposobów konserwacji. W różnych częściach świata w ten sposób przyrządza się nie tylko dobrze nam znane ogórki i kapustę.

 

 

Pełną wersję artykułu "Kiszonki nie tylko w tradycyjnym wydaniu" można pobrać poniżej. Zachęcamy do zapoznania się z publikacją.

Zdrowe Halloween w kuchni

Szybkie przepisy na przekąski z dyni

W Polsce święto Halloween nie jest obchodzone z takim rozmachem jak w Stanach Zjednoczonych. Jest to jednak doskonała okazja do spotkania w gronie najbliższych i wypróbowania przepisów na okazjonalne przekąski. Przedstawiamy trzy szybkie przepisy z dynią w roli głównej, której właściwości odżywczych często nie doceniamy.

 

 

Pełną wersję artykułu "Zdrowe Hallowen w kuchni" można pobrać poniżej. Zachęcamy do zapoznania się z publikacją.

 

Szczypta na rozgrzanie

3 przyprawy na przeziębienie i nie tylko


Kiedy temperatura spada o kilka kresek poniżej zera nawet grube, wełniane swetry nie zawsze zdają egzamin. Receptą na skuteczne rozgrzanie organizmu od wewnątrz jest na przykład odpowiednia dieta. Jednak w tym przypadku mity o zapotrzebowaniu na ciężkie i wysokokaloryczne posiłki odstawmy na bok. O wiele więcej ciepła dostarczą nam rozgrzewające przyprawy.

 

 

Pełną wersję artykułu "Szczypta na rozgrzanie" można pobrać poniżej. Zachęcamy do zapoznania się z publikacją.

Święta w wersji light

Zdrowe i dietetyczne potrawy na Wigilię

Z czym kojarzą się nam Święta Bożego Narodzenia? Z kolorową choinką, pięknymi dekoracjami, a przede wszystkim zapachem smacznych potraw. Na wigilijne pyszności czekamy cały rok. Niestety staropolskie potrawy to prawdziwe bomby kaloryczne. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby świąteczne dania przygotować w nowej, dietetycznej formie.

 

 

Pełną wersję artykułu "Święta w wersji light" można pobrać poniżej. Zachęcamy do zapoznania się z publikacją.


 

Zimowy ogródek w Twoim domu

Mroźne temperatury na zewnątrz nie są przeszkodą, aby cieszyć się zapachem świeżych ziół. Daniom przyrządzanym w kuchni dodadzą one unikalnego aromatu, a dla nas będą źródłem wielu cennych składników. Przedstawiamy rośliny, które z powodzeniem można uprawiać samodzielnie, także zimą.

 

 

Pełną wersję artykułu "Zimowy ogródek w Twoim domu" można pobrać poniżej. Zachęcamy do zapoznania się z publikacją.

5 mitów dotyczących warzyw i owoców

Czy w cytrusach znajdziemy najwięcej witaminy C? Czy ziemniaki są tuczące? I czy połączenie pomidora z ogórkiem wyjdzie nam na zdrowie? Chociaż powszechnie wiadomo, że warzywa są cennym składnikiem naszej diety, na ich temat krąży wiele sprzecznych informacji. Postanowiliśmy uporządkować wiedzę i obalić kilka żywieniowych mitów.

 


Pełną wersję artykułu "5 mitów dotyczących warzyw i owoców" można pobrać poniżej. Zachęcamy do zapoznania się z publikacją.